Odżywki proteinowe do włosów pełnią ważna rolę w pielęgnacji zgodnej z tzw. równowagą PEH. Zawarte w nich składniki m.in. uzupełniają ubytki w strukturze włosa. Chodzi o takie substancje jak np. keratyna, jedwab czy arginina.
Odżywki proteinowe do włosów – charakterystyka
Proteiny, czyli inaczej białka, to związki chemiczne które są podstawowym budulcem naszego organizmu. Składają się z cząsteczek aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Odżywki proteinowe do włosów to kosmetyki, które w swoim składzie mogą zawierać zarówno proteiny, jak i aminokwasy.
Po czym poznać, że dana odżywka jest odżywką proteinową? Po pierwsze, trzeba spojrzeć na jej skład. Wymieniona tam substancje uszeregowane są w kolejności: od tej, której w odżywce jest najwięcej (zazwyczaj jest to woda), po tą, której jest najmniej. Jeżeli na tej liście proteiny i aminokwasy są na początkowych miejscach, można uznać, że jest to odżywka proteinowa.
Po drugie, ze względu na coraz większą popularność pielęgnacji włosów opartej na tzw. równowadze PEH, coraz częściej producenci sami umieszczają na etykietach informacje, z jakim typem odżywki mamy do czynienia (oczywiście zawsze warto sprawdzić dodatkowo skład).
Jakie proteiny i aminokwasy znajdziemy w odżywkach?
Odżywki proteinowe do włosów mogą zawierać zarówno proteiny pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. To oznacza, wiele z nich to kosmetyki wegańskie. Warto też wiedzieć, że proteiny w odżywkach można podzielić na:
-
wielkoczęsteczkowe (np. keratyna., kolagen, jedwab, proteiny soi, proteiny pszenicy, proteiny mleczne);
-
proteiny średniocząsteczkowe (czyli proteiny hydrolizowane – rozbite na mniejsze cząsteczki; wśród nich jest np. hydrolizowana keratyna, soja, pszenica czy jedwab).
Na liście aminokwasów, które można znaleźć w odżywkach proteinowych do włosów są takie substancje jak np. arginina, glicyna, cysteina, lizyna czy tyrozyna.
Jak odżywki proteinowe działają na włosy?
Włosy, którym brakuje protein stają się łamliwe, mało sprężyste, mają rozdwojone końcówki. Dzięki składnikom zawartym w odżywkach proteinowych stają się mocniejsze, mniej podatne na złamania, kruszenie się czy rozdwajanie. Proteiny i aminokwasy mają bowiem zdolność do wypełniania i wyrównywania ubytków we włosach. Nie powinno się jednak przesadzać z ich ilością. Zbyt duża ilość protein w pielęgnacji włosów może skutkować np. tym, że stają się one szorstkie, matowe, nieprzyjemnie w dotyku. Na przeproteinowanie powinny uważać zwłaszcza osoby o włosach wysokoporowatych, czyli takich, które są dosyć mocno rozchylone łuski.