Laktoferyna na straży odporności kobiet w ciąży!

laktoferyna

Dane z GUS opublikowane na początku bieżącego roku nie pozostawiają wątpliwości, że liczba urodzeń jest najniższa od wielu lat. Statystyki te są niemałym zaskoczeniem, ponieważ miał być pandemiczny baby boom, a go nie ma… Jako jeden z powodów eksperci wskazują na coraz częstsze obawy kobiet, przed zarażeniem koronawirusem siebie i maluszka i jak się okazuje – nie bez powodu. Naukowcy intensywnie pracują, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak COVID–19 wpływa na przebieg ciąży oraz nad substancjami wspierającymi naturalną odporność m.in. laktoferyną. Czy ciąży w dobie epidemii trzeba się obawiać? A może jest coś, co wesprze naturalną tarczę ochronną, która pomaga chronić organizm kobiet ciężarnych i ich maluszków?

Ciąża to szczególny okres w życiu każdej kobiety. To czas pełen emocji, niepewności oraz obaw, co do zdrowia mamy i jej nienarodzonego dziecka czy też przebiegu porodu. W trakcie panującej pandemii lęk ten jeszcze bardziej się nasilił. Towarzyszy on zarówno przyszłym rodzicom, jak i pracownikom służby zdrowia – lekarzom, położnym i pielęgniarkom. Niepokoju nie obniża także fakt, że do tej pory zakażenia wirusem SARS-CoV-2 wśród kobiet w ciąży, w Polsce to zaledwie kilka przypadków. Jednak na przestrzeni ostatnich tygodni sytuacja diametralnie się zmieniła. Aktualne dane pokazują, że zakażenie koronawirusem może dotyczyć większej liczby ciężarnych, a przebieg choroby jest taki sam, jak u kobiet niebędących w ciąży. Na szczęście, w większości przypadków dzieci chorych na COVID-19 kobiet, rodzą się zdrowe. Wskazują na to wyniki badań z udziałem 55 kobiet ciężarnych  chorujących na COVID – 19, gdzie u 46 maluszków nie doszło do zakażenia wirusem. Co ważne, wirusa nie wykryto w mleku, wodach płodowych ani krwi pępowinowej, co wskazuje na istnienie naturalnej bariery ochronnej, która znacznie utrudnia transfer wirusa na linii matka-dziecko[1]. W ostatnim czasie w środowisku naukowym coraz więcej mówi się o laktoferynie, która charakteryzuje się niezwykłą aktywnością biologiczną; m.in. stanowi pierwotną i niebywale skuteczną ochronę przed drobnoustrojami. To białko o wszechstronnych właściwościach, występujące m.in. w mleku matki, w ślinie oraz innych płynach ustrojowych, jest pierwszą tarczą ochronną przeciwko bakteriom i naturalnym modulatorem odporności. Czy laktoferyna może wspomóc organizm kobiet w ciąży przed wirusami, w tym SARS-CoV-2?

Zadbaj o odporność swoją i Twojego dziecka!

Kobiety w ciąży szczególnie dbają o zróżnicowaną dietę, często także stosują suplementację kwasem foliowym, witaminą D, witaminami z grupy B, w tym choliną, i innymi ważnymi składnikami odżywczymi, a wszystko po to, by wspierać rozwój i odporność swoją i dziecka. Najważniejszą oraz największą̨ bronią̨ człowieka w walce z wirusami i infekcjami jest nasz własny układ immunologiczny. Podczas ciąży funkcja układu immunologicznego, a przede wszystkim jego aktywność zmienia się diametralnie, a głównym powodem tych zmian jest rozwijający się w ciele mamy płód. Dochodzi wtedy do zwiększonej tolerancji immunologicznej po to, by organizm przyszłej mamy nie odrzucił częściowo obcego materiału genetycznego, czyli tkanki płodu. To właśnie z tego powodu kobiety ciężarne mają osłabioną odporność, szczególnie na wczesnych etapach ciąży i są bardziej narażone na różnego rodzaju wirusy i inne patogeny, które są przyczyną infekcji i niebezpiecznych stanów zapalnych. Aby zmniejszyć ryzyko infekcji w ciąży, która może stanowić zagrożenie dla rozwijającego się dziecka, należy wesprzeć system odpornościowy mamy. A ponieważ wspomniana wcześniej laktoferyna to kluczowy składnik odporności naszego organizmu, warto przyjrzeć się jej bliżej i rozważyć jej dodatkową suplementację, jako ważnego elementu budowania odporności oraz poprawy funkcjonowania organizmu. Czym zatem jest laktoferyna i jak może pomóc w walce o zachowanie odporności?

Laktoferyna kontra wirusy

Laktoferyna to naturalnie występujące w ludzkim organizmie białko, które możemy znaleźć w płynach ustrojowych, wydzielinach ssaków, a przede wszystkim w mleku pierwszym (siarze), ślinie oraz łzach. Laktoferyna wspiera układ immunologiczny wielotorowo: poprzez hamowanie rozwoju lub zabijanie komórek patogenów, regulację aktywności układu odpornościowego oraz za pomocą działań probiotycznych[2]. Funkcja przeciwwirusowa laktoferyny polega na wstrzymywaniu wiązania cząstek wirusa do powierzchni komórek gospodarza, co skutkuje brakiem możliwości jego wniknięcia a następnie replikacji we wnętrzu tych komórek. Z przeprowadzonych badań in vitro wynika, że laktoferyna ma udowodnione działanie przeciwwirusowe względem SARS-CoV, koronawirusa podobnego do SARS-CoV-2 wywołującego COVID-19[3]. W najnowszym badaniu in vitro z 2021 r. wykazano, że laktoferyna moduluje ilości aktywnych biologiczne czynników odpowiedzialnych za rozpoznawania i niszczenie wirusa oraz częściowo blokuje wnikanie cząstek wirusa do komórek Caco-2[4]. Jednocześnie badania wykazały, że już niewielka porcja laktoferyny (10-20 mg) – którą można porównać do roli rycerza chroniącego swój zamek przed atakiem wroga w postaci infekcji oraz wirusów – stymuluje układ odpornościowy[5].

Laktoferyna a czas trwania ciąży

Ponadto laktoferyna korzystnie wpływa na rozwój bakterii probiotycznych śluzówki jelit oraz dróg rodnych. Mając na uwadze fakt, że stany zapalne o podłożu bakteryjnym mogą mieć wpływ na wywołanie przedwczesnego porodu, laktoferyna poprzez działania probiotyczne spowalnia dojrzewanie szyjki macicy, zmniejszając tym samym ryzyko takiego porodu[6]. Za co jeszcze odpowiada laktoferyna?

Laktoferyna – wszechstronne działanie

Laktoferyna pomaga w przyswajaniu żelaza, pełni ona szczególną rolę u kobiet od II trymestru ciąży, u których zwiększa się ryzyko wystąpienia anemii. Dzięki laktoferynie dochodzi do odblokowania zapasów żelaza zmagazynowanych w wątrobie. Co więcej, korzystnie wpływa na lepszą przyswajalność żelaza z diety w jelitach. Nie bez powodu największa ilość laktoferyny występuje w siarze i mleku matki – to właśnie w życiu noworodków pełni ona kluczową rolę. Jest to spowodowane tym, że układ pokarmowy malucha nie jest jeszcze do końca rozwinięty – sok żołądkowy ma bardziej zasadowe pH niż u dorosłego człowieka, a bariera jelitowa jest dużo słabsza. Laktoferyna z mleka matki nie ulega całościowemu strawieniu, spore jej pokłady transmitowane są do jelit oraz do krwiobiegu noworodka, wspomagając tym samym wchłanianie żelaza oraz, co ważne – pełniąc rolę immunomodulującą czyli stymulującą odporność[7]. U dorosłych mechanizm działania laktoferyny jest inny, ponieważ jest ona prawdopodobnie w znacznej części trawiona i nie jest w istotnych ilościach absorbowana do krążenia (poniżej 1% dawki przyjętej), nie dociera więc bezpośrednio do docelowych tkanek w organizmie, tak jak ma to miejsce u noworodków. Systemowe działanie laktoferyny u osób dorosłych, obserwowane w bardzo licznych badaniach możemy przypisać najpewniej jej lokalnemu oddziaływaniu na tkanki jelita, w tym GALT (tzw. tkanki limfatycznej związanej ze śluzówką przewodu pokarmowego; ang. gut associated lymphoid tissue), a dopiero tą drogą aktywacji odporności ogólnoustrojowej czy wpływu na uwalnianie żelaza z wątroby.

Eksperckim okiem – czy warto suplementować laktoferynę?

„W okresie zwiększonej podatności na infekcje laktoferyna może stać się stałym elementem diety, szczególnie u osób wykazujących słabszą odporność. Widzimy, że obecnie coraz częściej chorują również młode kobiety w ciąży, dlatego prawidłowo zbilansowana dieta odgrywa jeszcze większą rolę – mówi dr Ewa Wietrak z działu Badań i Rozwoju NutroPharma. Biorąc po uwagę obecną sytuację na oddziałach położniczych, ale też naturalny lęk i obawę przyszłych młodych mam, budowanie właściwej odpowiedzi immunologicznej, niejako „trenowanie” jej przed ewentualnym atakiem staje się kluczowe. Nie bez znaczenia jest tutaj kwestia poziomu stresu i co za tym idzie poziomu kortyzolu, który będzie negatywnie wpływał na rozwijające się dziecko. Wiemy też, że przejście infekcji wirusowej może mieć negatywny wpływ w przyszłości na rozwój układu neurologicznego. Patrząc na te wszystkie aspekty, warto pomyśleć o wsparciu laktoferyną” – dodaje ekspert.

Dostępne suplementy diety zawierające laktoferynę, np. Prenatal® duo, polecane są szczególnie kobietom w II i III trymestrze ciąży oraz podczas karmienia piersią. Prenatal® duo zawiera laktoferynę wraz z żelazem, a także cholinę, DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz kompleks niezbędnych składników wyselekcjonowanych pod względem korzystnego wpływu na matkę i dziecko, w odpowiednio wysokich porcjach rekomendowanych przez ekspertów i PTGiP[8][9].

Dodaj komentarz