Wpływ orzechów na pracę serca, mózgu oraz pamięć i koncentrację, to tylko kilka z najważniejszych korzyści dla zdrowia. Poszczególne rodzaje są nam wszystkim dobrze znane – orzechy laskowe, włoskie, ziemne, pistacjowe, migdały – ale spożywanie których z nich ma najwięcej zalet?
Które orzechy są najzdrowsze?
Orzechy są wyposażone w duże ilości białka, błonnika, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte są w nich również witaminy z grup B i E wpływające na wygląd skóry i mające właściwości antyoksydacyjne. Warto jednak wiedzieć, które dostarczają organizmowi najwięcej doskonałych składników wpływających na kondycję zdrowia. Wszystkie orzechy w sklepie internetowym mają takie same właściwości, jak te dostępne w punktach stacjonarnych. Zakup w takim przypadku wiąże się nawet z większym komfortem, ponieważ kurier dostarcza przesyłkę pod same drzwi. Warto jeszcze wspomnieć, że orzechy w sklepie internetowym z pewnością występują w większej ilości rodzajów. Niektóre w punktach stacjonarnych są trudno dostępne.
Wszystkie orzechy, niezależnie od gatunku są produktami o wysokiej kaloryczności, co wiąże się z zawartością wielu tłuszczów roślinnych. Na ich korzyść przemawia natomiast fakt, że są cenne pod względem najważniejszych wartości odżywczych. Dlatego wdrożenie ich do codziennej diety, również odchudzającej, jest bardzo dobrym krokiem –wpływają na zmniejszenie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dodatkowo orzechy zapewniają na dłużej uczucie sytości, co sprzyja rezygnacji z ewentualnego podjadania między poszczególnymi posiłkami. Weźmy pod uwagę włoskie orzechy w sklepie internetowym, czy stacjonarnym – są bardzo często wybierane i trudno się temu dziwić. Zawierają najwięcej witaminy B6, biorąc pod uwagę pozostałe rodzaje.
Pozostałe rodzaje orzechów
Rodzajem orzechów, być może mniej znanym, jest pekan, najwięcej drzew, z których pochodzi znajduje się w Ameryce Północnej. Kształtem i strukturą przypominają nieco orzechy włoskie, lecz są trochę dłuższe i mniej pomarszczone. Mają w sobie bardzo dużo błonnika pokarmowego i cynk, w zawartości pozostałych składników również są podobne do orzechów włoskich. Wyjątkiem jest magnez, którego niestety znajduje się w orzechach pekan najmniej ze wszystkich. Nieco gorzej w ogólnym rozrachunku wypadają orzechy ziemne, które kojarzą się z elementami przetworzonej żywności. Można je kupić zamknięte w puszce, z dodatkiem dużej ilości soli, nierzadko smażone na głębokim tłuszczu. Nie brzmi to zbyt optymistycznie, jednak nie warto spisywać ich na straty. Orzechy ziemne mają w sobie dość pokaźne ilości żelaza, cynku oraz potasu, trochę mniejszą magnezu. Są również doskonałym źródłem niacyny i folianów.
Tak naprawdę w każdym gatunku orzechów znajdują się niezbędne ilości składników odżywczych, w jednych mniej, w innych więcej. Niewątpliwie włączenie orzechów do codziennych posiłków ma wpływ na kondycję całego organizmu. Notuje się przecież duży wpływ na regulowanie pracy serca oraz mózgu. Ich właściwości powinny doceniać głównie osoby obciążone genetycznie ryzykiem wystąpienia udaru, czy chorób niedokrwiennych serca.